Търсене
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
СТАТИЯ


РЕШЕНИЯ SIKA® FASTFIX ЗА НАСТИЛКИ, ЗАКРЕПВАНЕ НА РЕВИЗИОННИ ШАХТИ И ДРУГИ ПЪТНИ РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ - ЧАСТ II
Решения Sika® FastFix за настилки, закрепване на ревизионни шахти и други пътни ремонтни дейности - част II автор: Сика България
юли 2017

част I

Паважни настилки

Паважните настилки са често срещани в историческите градски центрове и старите квартали. Те се използват както по естетически причини, така и за поемане на трафика. Изборът на подходящите системи за оформяне на леглото и фугиране на паветата е от съществено значение, за да не се превърнат улиците и тротоарите в препятствия за пешеходците и превозните средства.

Паважните настилки трябва да бъдат проектирани и построени така, че да издържат на очакваните механични и химически натоварвания при тяхната ежедневна експлоатация:
- динамични деформации, причинени от трафика (за да се предотврати образуването на коловози);
- вибрации (за да се предотвратят прекомерни движения във фугите, образуване на пукнатини и слягане на леглото и/или основата);
- срязващи сили при движение, особено на тежки превозни средства;
- опънни напрежения, причинени от ускоряване и намаляване (спиране) на скоростта на превозните средства;
- течове и разливи от автомобили (горива, масла и др.).

Паважните настилки също така трябва да устоят на атмосферните влияния на околната среда, вкл. силен дъжд, сняг, градушка, антиобледенителни соли и цикли на размразяване/замразяване.

Съгласно изискванията, всички тези важни конструктивни критерии трябва да бъдат оценени и издържани както от системите за оформяне на паважните легла и фугиране на паветата, така и от самите павета и бетонните конструкции.

Често срещани повреди в паважната настилка

Традиционните методи за оформяне на леглото и обработка на фугите с пясък или с пясък и цимент в днешно време са показали, че не са достатъчно надеждни и не издържат на условията на съвременната градска среда. Най-честите причини за повреди по паважните настилки са:

- Слягане, причинено от статично и динамично натоварване от трафик

Основната причина за този тип повреда е уплътняването на основата или неправилен избор на материал за паважното легло и неговата уплътнителна способност.

- Поява на пукнатини и изваждане на свързващия материал и/или паветата

Това обикновено се случва, когато връзката между елементите на бетонните или каменните паважни настилки и леглото или фугиращия материал няма достатъчна опънна якост, за да издържи на съществуващите натоварвания.

- Растеж на плевели

Това е много често срещан проблем при старите паважни настилки, където за връзка е използван единствено пясък. Растежа на треви и плевели е не само грозен и неекологичен, но води и до по-нататъшно напукване и разрушаване, което значително по-бързо намалява дълготрайността и експлоатационната годност на настилката.

Паважните настилки са създадени чрез поставяне на каменни блокове върху слой от уплътнен пясък или цименто-пясъчна смес, след което фугите между паветата се запълват със същия или подобен фин материал. Това е традиционният метод, който е много икономичен в краткосрочен план.

Поради високата пропускливост и ниската стабилност на материала, което позволява сравнително лесното му измиване, при този метод е възможна направата на ограничени наклони (< 9%), като той не се препоръчва за райони със силен дъжд или потенциално изтичане на вода. Съпротивлението срещу механични натоварвания много зависи от паважното легло / основа, като вероятността от възникване на горепосочените повреди (слягане, коловози, напукване, отмиване и изнасяне на материал, поява на плевели, навлизане на насекоми и др.) е значителна.

Решения на Sika

За да избегнете всички тези проблеми, Sika разработи серията Sika® FastFix, която подобрява характеристиките и ефективността на паважните настилки. Тези материали намаляват необходимото технологично време за престой след монтаж или ремонт, като тяхната дълготрайност увеличава както цялостната експлоатационна продължителност, така и времето до следваща планирана поддръжка на паважните зони (намален цикъл на поддръжка).

Sika® FastFix-134 TP / Sika® FastFix-132 - разтвори за оформяне на паважното легло

От опита на Sika на международните пазари във водещите технологии за нови бетонни конструкции и ремонт и възстановяване на бетонни елементи, ние разработихме разтвори за оформяне на паважно легло, подходящи за използване в по-дебели слоеве, което компенсира възможните толеранси в размерите на паветата. Sika® FastFix-134 TP и Sika® FastFix-132 са бързовтвърдяващи разтвори, които позволяват фугиране с фугиращ състав след 24 часа. Проектирани са да издържат на високи натоварвания, като същевременно могат да се използват и за бързи ремонтни дейности по бетонни настилки и други повърхности.

Sika® FastFix-133 tp / Sika® FastFix-133 - разтвори за запълване на фугите

От съществено значение при паважните настилки е да не се допусне подценяване на ролята на разтворите за запълване на фугите. Тези разтвори, освен за надеждно позициониране на паветата, придават и естетически завършек на настилката, като предпазват паважното легло от корените на растенията, механично износване от почистваща техника, случайни разливи на масла и горива от превозни средства или други агресивни химикали. Типичните приложения включват:
- павирани улици, транспортни ленти за движение и тротоарни настилки;
- паважни настилки до жилищни и търговски сгради;
- градски площади и пешеходни зони.

Използването на Sika® FastFix-133 TP и Sika® FastFix-133 позволява пешеходен трафик след 24 часа и движение на автомобили след 48 часа след запълване на фугите на паважната настилка. Материалите притежават изключителна устойчивост на цикли на замръзване и размръзване, като благодарение на своите хидроизолационни свойства, предпазват и осигуряват стабилност на леглото и основата, предотвратявайки тяхното извличане.

Sika® FastFix-131 - фугиращ състав

Специално формулиран, полимер-модифициран пясък за паважни настилки. Придава устойчивост на фугите и не позволява тяхното отмиване при поройни дъждове, като позволява оформяне на настилки с големи надлъжни наклони.

При изискване за по-голяма гъвкавост, полимер-модифицираният пясък Sika® FastFix-131 обикновено е най-подходящото решение, тъй като полимерът стабилизира пясъка, като му придава гъвкавост и дълготрайност. Благодарение на подобрените показатели паважните настилки, обработени със Sika® FastFix-131 имат значително по-малко увреждания от корени на растенията, растеж на плевелите и проникване на насекоми, като по този начин се увеличава тяхната дълготрайност. След като материалът (Sika® FastFix-131) е напълно изсъхнал, той има достатъчна механична устойчивост, която позволява контролирано почистване на паважа с водоструйка.

Монтаж на улични елементи и пътни знаци

Sika разполага с богата гама от продукти и системи, предоставяйки възможност за избор на най-добрите решения за монтаж на различни улични елементи, пътни знаци и т.н., които трябва да бъдат фиксирани и замонолитени в пътната или тротоарната настилка и/или в основата. При създаването на тези продуктови серии ние използваме най-модерните технологии за производство на цимент и различни видове реактивни смоли. Подробните изпитания и разработки гарантират, че можем да задоволим всички специфични изисквания по отношение на натоварването, размерите, експозицията, степента на втвърдяване и съвместимостта на системите. Най-известните марки в портфолиото на Sika, в допълнение към гамата Sika® FastFix включват: SikaGrout®, Sikadur®, Sika AnchorFix® и Sikaflex®.

Sika® FastFix бърз преглед на продуктовото портфолио

Sika® FastFix-138 TT е бързовтвърдяващ разтвор за фиксиране и монтаж на шахти и дренажни системи.

Подходящ за бърз и ефективен монтаж при строителство и поддръжка на пътища:
- фиксиране на рамки на шахти;
- решетки на дренажни системи;
- инсталация на телекомуникационни кутии;
- улични елементи;
- светофари, информационни трафик табла и пътни знаци;
- ремонти на фуги в пътни настилки;
- малки ремонти по пътни настилки. 

Предимства:
- бързо отваряне на трафика (2 часа при всякакви температури между +5°C и +30°C);
- повишена дълготрайност и отлична устойчивост на антиобледенителни соли;
- много добри показатели при нанасяне;
- регулируема консистенция;
- позволява добавяне на допълнителни фракции за приложения с големи обеми;
- черен цвят, съответстващ на асфалта;
- отлична адхезия към бетон, камък и асфалт;
- 1-компонентен.

Sika® FastFix-134 TP/Sika® FastFix-132 е бързовтвърдяващи разтвори за оформяне на паважното легло.

Подходящи за оформяне на леглото на улични и тротоарни настилки със средно до високо натоварване (трафик на тежки превозни средсртва с висока интензивност)
- паркинги и улици;
- пешеходни зони и алеи;
- градски центрове и пазарни площади;
- исторически центрове, архитектурни резервати;
- малки ремонти на бетонни повърхности.  

Предимства:
- бързо втвърдяване без образуване на пукнатини;
- високата устойчивост на замразяване / размразяване - увеличена дълготрайност;
- отличната устойчивост на удар - удължен експлоатационен живот;
- добра устойчивост на въглеводороди;
- много добри показатели при нанасяне;
- отлична адхезия към бетон и камък;
- 1-компонентен.

Sika® FastFix-133 TP / Sika® FastFix-133 е бързовтвърдяващи разтвори за запълване на фугите.

Подходящи за употреба при ново строителство и/или реновиране на бетонни и каменни, улични и тротоарни настилки
- пътища;
- паркинги и улици;
- пешеходни зони и алеи;
- исторически центрове, архитектурни резервати.  

Предимства:
- бързо втвърдяване без образуване на пукнатини;
- високата устойчивост на замразяване / размразяване - увеличена дълготрайност;
- отличната устойчивост на удар и абразия - удължен експлоатационен живот;
- добра устойчивост на въглеводороди;
- много добри показатели при нанасяне;
- отлична адхезия към бетон и камък;
- 1-компонентен.

Sika® FastFix-131 - полимер-модифициран пясък за фугиране

Подходящ за фугиране на всички видове паважни настилки при ширина на фугите от 2 мм до 12 мм
- пешеходни пътеки при жилищни сгради;
- пешеходни зони, пешеходни улици;
- паркови и градински алеи;
- градски центрове и пазарни площади;
- частни и обществени дворове. 

Предимства:
- пешеходен трафик веднага след нанасяне на материала, без нужда от изчакване;
- по-бързо нанасяне в сравнение с традиционното оформяне на фугите с пясък;
- лесно нанасяне;
- не се напуква - увеличена дълготрайност;
- здраво захващане, фугиращия състав не се отмива при нормални валежи;
- добра устойчивост срещу растеж на плевелите и развитие на насекомите;
- 1-компонентен.

Sika – вашият идеален партньор

Забележка: Информацията в настоящото и всички други съвети се предоставят добронамерено и се базират на текущите познания и опит на Sika с продуктите при условия на правилно съхранение, боравене и използване в нормални условия в съответствие с препоръките на Sika. Информацията се отнася само за приложенията и продуктите, упоменати в настоящото. При промени в параметрите на използване като напр. промени в основата и др., или за друг вид приложение, консултирайте с Техническата служба на Sika преди да използвате продуктите на Sika. Информацията, съдържаща се в настоящото, не освобождава потребителя на продуктите от задължението да ги изпита за пригодност. Всички поръчки се приемат съгласно нашите текущи условия на продажба и доставка. Потребителите са длъжни винаги да правят справка с последното издание на Лист с технически данни за съответния продукт, копия от които се предоставят по заявка.

 

Връзки:
настилки

Вашият коментар

Автор:

Относно:

Коментар: