Търсене
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
СТАТИЯ


ПОДПОКРИВНИ МЕМБРАНИ ОТ KNAUF INSULATION – ВИДОВЕ, ПРИЛОЖЕНИЕ И НОВИ ПРОДУКТИ
Подпокривни мембрани от knauf insulation – видове, приложение и нови продукти автор: Кнауф инсулейшън
май 2017

KNAUF INSULATION

Подпокривните мембрани (парни бариери/ паронепропускливи фолиа и паропропускливи-водонепропускливи мембрани) са задължителна част от днешното модерно строителство.

В миналото, когато преобладаваща строителна практика е била изграждането на скатните покриви с два вентилиращи слоя, единственото изискване към подпокривните мембрани е било за водонепропускливост, т.е. защита срещу проникването на дъжд и сняг. Основно приложение през този период намират битумни паронепропускливи покрития, както и други паронепропускливи фолиа.

Съвременният стил на изграждане на покривните конструкции, а с това и влагането на топлоизолационни материали и съпътстващи елементи, предполагат използване на високотехнологични материали, които да гарантират покриване на нормативните изисквания за енергийна ефективност на сградата, пълна функционалност на покривната система и дълготрайност на конструкцията.

LCD система

Подпокривните мембрани и парни бариери се използват в системата на скатна покривна конструкция, за която Knauf Insulation предлага изключително решение - LDS системата (Luftdicht-Dämmsystem – Херметически затворена топлоизолационна система). Това е енергийно ефективна система, която осигурява максимален комфорт в подпокривното пространство при значителна икономия на енергия.

Luftdicht-Dämmsystem

Предимства на системата LDS са превъзходната топлинна защита (комбинация от каменна и стъклена минерална вата) в комбинация с отлично уплътняване1 и ветрозащита2, а именно чрез подпокривните мемрани:

Подпокривни мембрани Homeseal LDS от Knauf Insulation – видове според Sd стойността3, характеристики, приложение:
Паропропускливатa-водонепропускливa мембранa – мембраните със Sd-стойност, по-ниска от 0,5 м, са високо паропропускливи и се прилагат в съвременното строителство на покривни конструкции с един вентилиращ слой.

Homeseal LDS

Паропропускливатите - водонепропускливи мембрани Homeseal LDS 0,02 (Sd стойност, 0.02 m)  и Homeseal LDS 0.04 (Sd стойност, 0.04 m) се използват като контактен или неконтактен с покривното покритие слой в конструкцията на скатния покрив (полагат се от горната страна на топлоизолацията). Техните изключителни стойности на характеристиките якост на опън и устойчивост на разкъсване свеждат до минимум риска от възникване на щети при стъпване по време на монтажа.

Homeseal LDS 0.02 и Homeseal LDS 0.04 позволяват дифузия на водната пара от покривната конструкция и едновременно с това я предпазват от дъжд и сняг. Структурата на мембраните осигурява отлична хидроизолация, а изключителната им паропропускливост дава възможност за много добра вентилация и поддържа покривната конструкция суха при всякакви метеорологични условия.

Homeseal LDS 0.04 е с интегрирана лепяща лента за уплътняване. По този начин при съединяването с припокриване на листовете мембрана не е необходимо да се използва друга лепяща лента. Тази паропропусклива-водонепропусклива мембрана се използва и в структурата на вентилируемата фасада (със затворени фуги).

Homeseal LDS

Homeseal LDS 0.04 UV (Sd стойност, 0.04 m) е двуслойна UV-устойчива паропропусклива-водонепропусклива мембрана идеална за прилагане при вентилируема фасада с отворени фуги до 3 см. Мембраната се поставя директно върху топлоизолационния слой или друга повърхност в структурата фасадата,  и предпазва топлоизолационния слой от дъжд, вятър, сняг, прах и влага. Homeseal LDS 0.04 UV е устойчива на  контакт с химически импрегнирани повърхности, гниене и мухъл.

Активна парна бариера: мембрани със Sd-стойност от 2-5 м се причисляват към активните парни бариери. Те функционират като слой за контролиране на водната пара под топлоизолацията.

Homeseal LDS

В структурата на вентилиран скатен покрив с поставянето на LDS 5 Silk (Sd стойност, 5 m) върху вътрешната (топла) страна на топлоизолацията в комбинация с паропропусклива-водонепропусклива мембрана от външната й (студена) страна се предотвратява задържането и кондензацията на проникналия в изолацията влажен и топъл въздух от вътрешността на помещението и се осигуряват комфортни условия за живот в използваемото подпокривно пространство.

Парна бариера – мембраните със Sd-стойност над 20 м са силно паронепропускливи и предотвратяват рязкото проникване на водна пара от отопляваното помещение в покривната конструкция, където тя може да кондензира.

Homeseal LDS

Homeseal LDS 35 (Sd стойност, 35 m) и Homeseal LDS 200 (Sd стойност, 200 m) се използват в комбинация с външна паропропусклива-водонепропусклива мембрана в структурата на невентилиран скатен покрив. С поставянето на отлично пароизолиращия слой върху вътрешната (топла) страна на топлоизолацията в комбинация с силно паропропускащ от външната й (студена) страна се възпрепятства появата на влага и образуването на конденз в топлоизолацията и се гарантира пълната функционалност на LDS системата.

Homeseal LDS 200 (Sd стойност, 200 m) е с алуминизиран слой, който отразява топлината обратно в използваемотo подпокривно пространство и по този начин се спестява енергия за отопление.

► Лепящи ленти

Homeseal LDS

Homeseal LDS SOLIFIT 2 е двустранно лепяща лента, която осигурява много добра връзка с Homeseal LDS мембраните, както и с дърво, тухли, чисти бетонови повърхности и OSB плоскости. Homeseal LDS SOLIFIT 2 се използва за съединяване, въздухоуплътняване и свързване на всички видове вертикални конструктивни елементи с мембраните.

Homeseal LDS

Homeseal LDS SOLIFIT е универсалнa, едностранно лепяща лента. Тя изпълнява функция  с тази на LDS SOLIFIT 2, като в допълнение се използва и за отстраняване на повреди по мембраните и подсигуряване на уплътняване на мястото на преминаване на комин или вентилационен отвор.

1. Уплътненост (Airtightness): единствено херметичната конструкция може да задържи топлия въздух вътре, а студения отвън. С предотвратяването на протока на въздух – т.е. на неконтролирания проток на въздух през връзки и пукнатини в обекта, се увеличава жизненият комфорт и енергийната ефективност, като в резултат на това намаляват сметките за отопление и охлаждане. Строгите изисквания на строителните разпоредби за подобряване на енергийната ефективност правят темата за уплътнеността все по-важна. Освен това уплътнеността защитава покривната конструкция и материалите, от които е изградена от увреждания, удължавайки експлоатационния срок на обекта.
2.  Ветрозащита (Wind protection): отнася се преди всичко за случаите, когато изолацията е директно под покривното покритие. Ефективността на изолацията може да намалее значително, когато има инфилтриране на въздух и „ефект на изстудяване“ заради течение. Със защитните мембрани, които са съставна част от системата LDS, този ефект се свежда до минимум.
3. Sd-стойността – е параметър, който описва съпротивлението, което строителният материал има сртещу проникване на водна пара. Колкото по-висока е Sd-стойността, толкова по-голямо е съпротивлението на строителния материал срещу проникване на водна пара. Обратно, колкото по-малка е Sd-стойността, толкова по-малко е съпротивлението срещу проникване на водна пара. Затова тази стойност е важен критерий за правилния избор на строителни материали, включително и подпокривни мембрани и парни бариери(фолиа).

За контакт и повече информация - Кнауф Инсулейшън.

 

Връзки:
хидроизолации

Вашият коментар

Автор:

Относно:

Коментар: